Príčiny bolesti zubov
Príčinou bolesti zubov je takmer vždy zubný kaz a jeho zápalová komplikácia (gingivitída a parodentóza). Zubný kaz je jednou z najčastejších civilizačných chorôb. Pretože je spôsobená baktériami, ide o infekciu zubov. O zubnom kaze sa hovorí ak došlo nielen k porušeniu skloviny, ale aj k napadnutiu zuboviny. Baktérie konajú svoje dielo skazy.
Pokiaľ je sklovina z nejakého dôvodu porušená, majú voľnú cestu k zubovine, ktorou tak povediac rozožierajú a spôsobujú zubný kaz. Kyselinotvorné potraviny (sladkosti, rafinovaný cukor, múčne výrobky, škroby) dávajú nežiadúcim baktériám energiu a tak celý proces urýchľujú. Zubný kaz (preniknutie baktérií dovnútra zuba) vzniká na základe niekoľkých faktorov:
- Nedostatočná ústna hygiena. Absencia čistenia chrupu alebo jeho zlá a nedostačujúca technika je dôvodom k vytváraniu plaku (povlaku na sklovine), ktorý dáva živnú pôdu baktériám. Tie svojím dlhodobým pôsobením porušia zubnú sklovinu a dochádza k bolesti. Niekedy je však príčinou nepríjemných pocitov uviaznutý kúsok potravy v medzizubných priestoroch.
- Nesprávna skladba jedálnička. Ako už bolo uvedené, niektoré potraviny, predovšetkým cukry a škroby sa premieňajú na kyseliny, ktoré spôsobia demineralizáciu zuba, jeho poškodenie a kaz. Tieto potraviny sa usadzujú na zuboch a záleží teda aj na tom, za ako dlho sú čistením odstránené. Zdravšia je konzumácia ovocia, zeleniny a pod.
- Dedičnosť. Svoju určitú rolu vo vzniku zubného kazu môže zohrať aj dedičná pozícia. Viac škody však urobí zdedená a v rodine odpozeraná zlá zubná hygiena.
- Porušená sklovina. Rizikové miesta sú na styčných plôškach zubov, v mieste ryhovania tela zuba a na zubných krčkoch. Tam sú zuby najviac namáhané a často môže dôjsť k porušeniu skloviny. Zub je b prvom štádiu citlivý na podnet, napr. pri jedle sladkých, studených či teplých pokrmov, platí to aj pre konzumáciu nápojov. Nepríjemne môže pôsobiť aj prechod zo zimy do tepla a naopak. V tejto fáze ešte nemusí ísť o zubný kaz.
- Úraz. Následkom úrazu môže dôjsť k ulomeniu kúska zuba a k napadnutiu zvyšnej časti baktériami, ktoré spôsobia zubný kaz. Zub sa môže ulomiť aj zahryznutím do niečoho veľmi tvrdého, napríklad pri jedle. Pri tvrdom náraze (pri športe, bitke), môžu zuby bolieť aj bez zjavného vonkajšieho poškodenia.
- Škrípanie zubov (bruxizmus). Niektorí ľudia v spánku nevdojak cvakajú alebo škrípu zubami o seba. Je to nepríjemné a môže to poškodiť sklovinu. Ďalší postup k zubnému kazu je rovnaký ako pri predchádzajúcich prípadoch. Samotné škrípanie spôsobuje namáhaným zubom a zovretej čeľusti bolesť.
- Sliny. Tvorba a skladba slín má vplyv na rozpúšťanie plaku v ústach. Prirodzenou schopnosťou slín za normálnej situácie je rozpustenie nežiaducich zvyškov potravy a taktiež aj plaku, v ktorom sa množia baktérie. Záleží však na správnom zložení slín, čo môže byť opäť ovplyvnené potravou. Dôležité je aj množstvo slín, ktoré omývajú zuby. Preto sa doporučuje žutie žuvačiek bez cukru po každom jedle. Ovplyvňujú nielen mechanické čistenie zubov, ale aj tvorbu slín.
- Zubný kameň. Ide vlastne o stvrdnutý plak (zvápenatená škrupina) na zuboch, ktorý sa už nedá vyčistiť normálnym spôsobom, teda kefkou a pastou. Jeho pôsobením na zub môže dôjsť k zápalu ďasien a množeniu baktérií. Zubný kameň sa odstraňuje v zubných ordináciách. Sám o sebe nebolí, ale je nebezpečný. Na jeho vznik má vplyv ak fajčenie.
Pri ochrane pred vznikom kazu, zápalu ďasien, paradentózy a teda bolesti zubov je dôležitá prevencia a pravidelná kontrola u stomatológa.
Poslední komentáře
Trhanie zubov
Trhanie zubov
Trhanie zubov